Hvad er en bogholder?

Ved du ikke, hvad en bogholder er? En bogholder er en person, der sørger for at indsamle data til en udarbejdning af et regnskab, hvilket kaldes bogføringen. Hvis du gerne vil forstå, hvad en bogholder helt præcist er, så skal du tilbage til tiden før, at alle brugte IT og computere på arbejde. 

En bogholder stod dengang for at holde styr på regnskabet ved at skrive det hele ned i en bog. Heraf navnet “bogholder”. Det er altså en person, der holder styr på det. I dag styres det meste dog primært af IT. 

Hvad laver en bogholder?

Der findes mange forskellige bogholder. Hvis du leder efter en god bogholder, så skal vedkommende være god til at holde styr på regnskaber. Det indebærer blandt andet at forberede bogføringsmaterialet. Herudover skal der beregnes på en række forskellige parametre, der skal nemlig laves løn-, skat, rente- og rabatberegninger. 

En bogholder står også typisk for at sende rykkere ud, når der skal betales. En bogholder har ofte en stilling, der er delt i flere jobs. Det kunne være en bogholder var ansat med en multifunktionel stilling som økonomiassistent, regnskabsassistent og konsulent. En bogholder kan nemlig ofte også rådgive, som en konsulent gør. Det er derfor tit en god pakkeløsning, som du får med de gode bogholdere. 

Hvad er forskellen på en bogholder og en revisor?

Det kan umiddelbart godt være svært at kende forskellen på en revisor og en bogholder. Der er dog forskel, når der kigges på deres arbejdsopgaver. De primære forskellige på en bogholder og revisor er altså deres arbejdsopgaver. 

Bogholder har følgende arbejdsopgaver:

  • Udarbejder regnskabet
  • Skal gerne stå for den daglige drift, hvilket indebærer afstemninger, konteringer, kreditor/debitorkartotek og anlægskartotek
  • Har typisk en kortere uddannelse, såsom kontor- eller økonomielev

En revisor har følgende arbejdsopgaver:

  • Står for at revidere et allerede udarbejdet regnskab
  • Arbejder rådgivende
  • Har en revisoruddannelse

Der er altså helt grundlæggende forskelle på en bogholder og en revisor. Den største forskel er, at en revisor ikke står for at lave selve regnskabet, som en bogholder gør. 

Hvem har brug for en bogholder?

Det er i rigtig manges tilfælde muligt for dem selv at stå for deres regnskab og den daglige økonomi. Det er dog langt de fleste, der foretrækker at få en bogholder til det, da de på den måde ikke skal bruge deres energi på det. De kan derimod have fuldt fokus på deres virksomhed. 

Hvis du er en lille og nyopstartet virksomhed, så er det en god ide, at du sikrer, at man har helt styr på de grundlæggende bogføringstermer, krav og funktioner, der skal opfyldes. Du ender derfor ikke med et forkert regnskab eller andet, der ikke overholder et bestemt krav i lovgivningen. Det straffes tit med bøde, hvilket er dumme penge at bruge, hvis det kunne undgås ved blot at lære det grundlæggende indenfor bogføringsverdenen. Det vil du blive glad for senere hen. 

Skriv et svar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *

Back To Top