Sådan laver du den perfekte køkkenhave

Drømmer du om at anlægge den perfekte køkkenhave, hvor du kan høste grøntsager og krydderurter i

massevis? Så skal du læse med her, hvor du får en masse gode tips og tricks til at anlægge den perfekte køkkenhave. Det første gode råd er at bygge højbede i stedet for at lave almindelige bede. Højbedene gør det betydeligt nemmere at vedligeholde køkkenhaven. Det bliver desuden nemmere at så og høste. Hvis du vælger at anlægge højbede, kan du med fordel anskaffe noget højbedsmuld i bigbag. Hvis du vil have gang i flere højbede, er det en fordel at købe mulden i de store bigbags, da det er meget billigere i det lange løb.

 

Grøntsager i højbede

 

Hvis man vil have en køkkenhave, skal man selvfølgelig have en masse forskellige grøntsager. Som allerede nævnt er det klart det nemmeste at så disse i højbede. Når du skal lave højbedene kan du med fordel tænke over hvor mange rækker grøntsager, du gerne vil have i højbedet. Grøntsagerne skal sås med et vist mellemrum mellem rækkerne og dette kan man med fordel medregne, hvis man selv laver højbedene. Hvis man ikke er så handy, at man lige kan lave sådan nogle højbede, kan man købe nogle færdiglavede højbede i mange byggemarkeder.

Når højbedene er lavet skal de fyldes med god muld. Du kan med fordel anvende en type muld der er drøj og billig i brug. Dette kan du supplere med en mindre omgang god gødning. På den måde bliver det noget billigere. Der er ingen grund til at bruge mange penge på særlig muld, hvis man blot kan supplere den helt almindelige muld med en god omgang kompost.

Når du har fyldt alle dine højbede med muld og kompost kommer du til det sjove. Du skal bestemme dig for hvilke grøntsager du ønsker at have i højbedene. Her er der egentlig ikke nogen grænser. Du kan så alle dine yndlingsgrøntsager, så længe de kan holde til at stå på friland. Tomater og agurker fungere bedst i et drivhus. Gulerødder, ærter, kartofler, bønner, radiser, rødbeder og mange andre grøntsager er helt perfekte at have i et højbed. Når du sår grøntsagerne kan du ofte se på pakkerne hvor dybt frøene skal sås og hvor langt, der skal være mellem rækkerne.

 

Krydderurter i krukker

 

En køkkenhave ville ikke være komplet uden en masse lækre krydderurter. Der er bare noget helt specielt over at kunne gå ud i haven efter friske og lækre krydderurter til sin mad. Man kan slet ikke sammenligne de friske krydderurter med de tørrede. Hvis man skal købe friske krydderurter kun fra supermarkedet, kan man ende med at bruge utrolig mange penge på det. Derfor skal du selvfølgelig have mange lækre krydderurter i din køkkenhave. Så dine grøntsager i højbedene og stil krukker med krydderurter rundt omkring.

De fleste krydderurter klarer sig helt fantastisk i potter. Derfor er det oplagt at have en masse flotte potter stående med krydderurter. Du kan sagtens have nogle større potter, hvor du planter flere krydderurter sammen. Her kan det være en fordel at plante den samme type af krydderurt sammen. Det kunne f.eks. være rosmarin, timian og oregano. Disse er såkaldte middelhavs krydderurter. De kan godt lide en jord der er godt drænet, så rødderne ikke rådner. Det kan være en god idé at holde krydderurter som mynte og purløg i potter for sig selv. De kan brede sig rigtig meget og ende med at kvæle de andre krydderurter, hvis man ikke passer på. Når du har plantet alle dine krydderurter, skal du blot huske at vande dem regelmæssigt.

Back To Top