Tagrender er en vigtig del af husets forsvarsværk

Hvis du ejer din egen bolig, så ved du, at der følger en lang række opgaver med i ansvaret for at holde huset eller lejligheden. Det handler om alt fra boligskatter til havetips og vedligeholdelse af facaden på bygningen. Tagrender og nedløbsrør er på samme vis en af de ting, man som boligejer bør gå op i. Der findes en række forskellige muligheder og typer, men det vigtigste er, at tagrenderne er i god stand og fungerer.

 

En god tagrende er nemlig en vigtig del af husets forsvarsværker, da det er disse, der leder enorme mængder vand væk fra boligen gennem året. Det er med andre ord tagrenderne, der medvirker til, at du undgår dyre vandskader og fugt i væggene.

 

Tagrenderne fås i mange forskellige materialer, og det er derfor vigtigt, at sætte sig grundigt ind i fordelene og ulemperne ved de forskellige typer, inden du investere. For selvfølgelig er det ikke den sjoveste del at skulle bruge penge på i forhold til boligen, men til gengæld er det et særdeles vigtigt element.

Hvornår og hvorfor skal tagrenderne skiftes?

Tagrenderne er måske ikke det første du kigger på, når du skal tjekke om huset er i god stand, men det kan i høj grad betale sig, at være opmærksom på – og får skiftet tagrender, hvis det er nødvendigt.

Utætte og defekte tagrende giver nemlig temmelig alvorlige problemer, da vandet fra taget kan give seriøse fugtskader i bygningens fundament, træværk og facade. Hvis man ikke sørger for, at få ordnet tagrenderne vil det resultere i, at fugten trænger ind i boligen.

Hvis der er problemer med tagrenderne vil det ofte være på sin plads med en udskiftning i stedet for at blive ved med at lappe løs på de eksisterende. Det gode ved tagrender er, at du ikke behøver være fagmand for at kunne udskifte dem. Det gør sig i hvert fald gældende, hvis det er på et eksisterende tag, mens en opsætning under en tagrenovering kan være mere omfattende.

Nyere tagrender har fået en funktion, hvos rørene enten kan klikkes eller limes sammen, hvilket gør opgaven mere overskuelig. Det gør sig både gældende for stål- og aluminiumtagrender. Det skal du selvfølgelig også have med i overvejelserne, når du vælger, hvilken type tagrende du skal bruge.

Typer af tagrender

Når du først har tjekket dine tagrender og er kommet frem til, at det er bedst at udskifte dem, så står du overfor valget, om det skal være plastic, aluminium, zink eller et helt fjerde materiale.

Der er selvfølgelig fordele og ulemper bed hver enkelt materiale, så her får du et lille overblik over typerne.

Først og fremmest må det nævnes, at ståltagrender er det bedste. De er stærkeste og tåler for eksempel, at man sætte en stige op ad dem. Styrken kommer på grund af en stærk kerne, som består af en galvaniseret stålplade. Ståltagrenderne har den fordel, at de ofte kan klikkes sammen.

Zinktagrender har i lang tid været den mest anvendte form for tagrender. Det er dog et materiale, som skal loddes, og det kræver derfor en blikkenslager, hvis man vælger denne type. Zinktagrenderne patinerer med tiden, så de får en grålig farve med et blåligt skær, men lige når man sætter dem op, er de blanke.

Man kan også vælge kobber, men dette er en dyrere løsning. De har en længere levetid og kan klare vind og vejr i højere grad end andre materialer.

Aluminiumtagrender har den fordel, at de i modsætning til ståltagrender ikke kan ruste. De er oplagte at anvende, hvis din bolig er nær kysten, som det blandt andet beskrives på https://www.jctagservice.dk/.

Back To Top